Ordets magt

Ordets magt

Ordets magt af  Lorents Nord-Varhaug i NytLiv 1 – 2018
Om det menneskelige ords magt til at bygge op og bryde ned – og om Guds ords magt til at dræbe og gøre levende.

Ord, der former

Barnet på to år løber rundt på gulvet. Moderen taler sit venlige sprog, og latteren fra de store søskende høres i baggrunden. Moderen har ikke gjort andet end at sige nogle ord, men gradvist begynder ordene at forme sig hos den lille. Ord som mor, far, ja og nej.

Sproget kommer pludseligt og gradvist. Men hvad er årsagen? Jo, barnet hører ordene. Ord, som ikke er blevet forklaret med arme og ben, men som bliver talt ind i bestemte sammenhænge. Det hører et ord, lærer det, og efterhånden har det et fuldt udviklet sprog. Sådan en magt har ordet – det menneskelige ord – at et barn kan lære et nyt sprog i løbet af kort tid.

Gennem livet møder et menneske mange ord, også personlige, gode og onde ord. Ordene former et menneske. De ord, du møder i en tidlig alder sætter sig dybe spor, som ikke bliver visket ud i dette liv.

Et menneske, der oplever had og hører onde ord, der skærer sig helt ind i sjælen, kan få traumer, vanskeligheder, psykiske problemer, og selvtilliden kan få et knæk. Den, der møder mange gode og venlige ord fra en tidlig alder bliver derimod løftet op som menneske.

Ord former et menneske mere, end vi tror, og i et hjem er de med til at forme hjemmet. En mor og en far, der er vrede og bruger hårde ord, gør børnene usikre og bange. Børn er sensitive over for ord og stemning.

Læs resten af afsnittene her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *